3 april 2011

Een week verder. Wat inhoud er komt weer een verhaal aan.

Ook deze week heb ik aan mijn stage opdracht lopen werken hoewel het nog steeds erg veel lezen is en daarnaast veel opschrijven komt het einde nu wel langzaam in zicht zodat ik ook daadwerkelijk aan de verbeteringen kan gaan beginnen. Aan het einde van de week tijdens mijn wekelijkse meeting met mijn opdrachtgever was er zelf een hoofd ontwikkelaar aanwezig die ervaring had heeft met het soort programma waarmee ik werk en heeft me alvast wat hints en tips gegeven wat wel te doen en wat niet.

DeSTIN bestaat uit nodes waarbinnen een cluster ontstaat. de nodes produceren een signaal door het midden te nemen van het cluster wat ook wel een centroid genoemd word. Over de centroid is veel onduidelijkheid en het word er maar niet duidelijker op dus houd het even bij deze waarneming. Dit alles gebeurt in een layer ook wel laag vertaald in het Nederlands. Iedere laag doet precies het zelfde alleen de hoogste laag heeft heel weinig nodes en de laagste heel veel. iedere node leest of een laag lager uit of zelf een plaatje of later video streams.

Omdat iedere node het zelfde doet zou dit uitstekend geschrikt zijn voor parallellisme wat inhoud dat je een zelfde taak in plaats van in serie uitvoert het tegelijk uitvoert. Om een kleine rekensom te illustreren een plaatje van 800 x 600 =  480000 pixels groot. De laagste laag kijkt per node met een diameter van 4×4 = 16. 480000/16 = 30000 nodes één laag hoger kijk vervolgens met een weergaven van 2×2 per node naar de laag lager. 30000/4 = 7500. Één laag hoger weer 7500/4 = 1875 enz enz. Totdat je nog maar een paar nodes overhoud of zoals wij nu met een plaatje van 32×32 doen eindigend met 1.

30000+7500+1875+… +/- = 40000 nodes die allemaal het zelfde doen. Hier komt CUDA om de hoek kijken 40000 x het zelfde doen kan ik ook op de CPU doen alleen heeft die met de aller nieuwste chips maar 8 cores terwijl de GPU vrolijk een paar honderd ter beschikking heeft. En CUDA wordt erg gelukkig als het iets kan uitvoeren dat het liefst per 1000de word opgestart. Misschien ben ik al wat lezer kwijt maar de nummer zijn wat vreemd. waarom zou iets met 1000de opgestart worden als je maar 100 cores ter beschikking hebt. Een programma draait meestal op één of meer threads. 1 core can meerdere threads runnen. In het geval van CUDA kunnen er blokjes met 64,128 of 256 threads opgestart worden en +/- 65000 bloks per kaart gelanceerd worden ook wel grid genoemd.

Of in andere woorden DeSTIN heeft veel kleine identieke taken met CUDA kan ik die vele kleine taken tegelijk uitvoeren. Waarna je alle berekende waardes als een grote bulk weer terug krijgt. Op dit moment ideaal te noemen.

Oke nu het stukje van mijn stage is opgeschreven weer even tijd voor het wat heb ik gedaan en gebeurt gedeelte buiten mijn stage om.

Ik ben wezen boodschappen doen zoals dat iedere week wel een of meerdere keren moet gebeuren. Dit is iets wat ik regelmatig moet doen. Alles is vers je ziet alles zo’n beetje voor je ogen geslacht worden. Vissen in een aquarium en als je hem koopt levend of alvast ontleed geleverd. Een stukje kip is makkelijk te herkennen te zoekt eerde een hele kip waarna er vervolgens kleinere stukje beschikbaar zijn. Als je thee wilt is dat natuurlijk nog iets makkelijker je zoekt de plek waar je de thee ook kan drinken en daaromheen is zijn alle soorten thee ter beschikking. (Ja ben nog steeds in de zelfde winkel)

Broodbeleg kennen ze hier haast niet je krijgt dan een soort siroop wat je eerder op een pannenkoek zal gooien dan je brood. Het loopt er namelijk al tussenuit bij het kantelen van je brood. Snoepjes dat hebben ze dan weer wel een favoriet van de Chinese zijn vlees snoepjes erg zoute drogen stukjes vlees in een zakje een biffie worstje is bij lange na niet zo zout. Ook hebben ze in een zachte form en natuurlijk te veel zout.

Rijst bakken vol met rijst en scheppen maar. Je kan het ook wel in een zakje halen maar dat is natuurlijk lang niet zo vers dan zo’n open bak met rijst waar een werknemer een zak met rijst in open heeft getrokken :P. Naast de rijst is meestal gedroogde vis te vinden als je dit wilt eten moet je het eerst een half uur in het water leggen zodat het weer ergens op lijkt.

Is even kijken is een zin de Meifang zonder problemen kan uitspreken en dat doet ze dan ook met veel plezier. Na wat geworstel met DE en HET wanneer dat nauw te gebruiken komt ons Nederlandse eigenschap weer om de hoek kijken. We hebben er wel regels voor maar we hebben er bijna meer uitzonderingen voor in dit geval gelukkig maar 25% wat niet uit te leggen valt. Doe dit maal de hoeveelheid woorden waar wij DE en HET voor kunnen zetten en je begrijpt meteen waarom het niet makkelijk is. Maar ze gaat gestaagd door en het is afwachten tot de rest van het pakket ook binnen komt. En met de hoeveelheid lesstof dat ze nu al heeft vraag ik me af hoe we dit in 3 maanden tijd erin moeten gaan stampen.

Wat is er nog meer gebeurt Meifang haar moeder is in het ziekenhuis opgenomen. Wat natuurlijk gepaard gaat met het opbellen van de familie leden dat ze geld nodig heeft. 10.000 Yuan even makkelijk reken 1.000 euro. Nu is de manier waarop ze het vraagt niet een van de aardigste en zorgt dit voor nog meer telefoontjes van familie leden tussen elkaar. Nu snap ik de band tussen Meifang en haar moeder nog niet helemaal haar moeder wilt eigenlijk helemaal niks doen voor Meifang en ze is eigenlijk grotendeels opgevoed door haar oma.

Wat ik begrijp is dat ze de test heeft gehaald dat ze naar een Universiteit mag maar omdat ma dit niet wauw betalen heeft ze hier nooit naar toe gekund. Ze is toen verhuist naar Xiamen heeft werk gevonden en is Engels gaan leren op een soort van prive Universiteit in Xiamen (Kings). Hier kon ze naast haar werk de engels taal leren. Al heb ik af en toe het idee dat het meer een soort LOI opleiding was waar ze af en toe naar toe ging. Maar ze spreekt engels dus dat is in ieder geval gelukt. (Misschien kleine cultuur uitleg het is hier normaal dat studenten door de ouder betaald worden, een student heeft gezien hun lestijden ook geen tijd om te werken ma t/m zo school tussen 9:00 en 22:00)

Maar goed terug naar het belletje wat inhoud dat Meifang al haar spaargeld weer gaat opsturen naar haar moeder. Haar moeder die meld dat ze misschien wel kanker heeft (even verder lezen) en meld dat de 10.000 Yuan alleen het begin bedrag is klinkt voor mij als een bodemloze put. En hoe vervelend ik het ook vind voor haar en haar moeder haar echt duidelijk gemaakt dat ik haar moeder niet kan ondersteunen.

Dus op naar de bank Chinese pin apparaten zijn ten opzichten van die van ons wel iets uitgebreider. Je kan er geld mee opnemen, geld mee storten of geld overmaken. Het intypen van 19 cijferige bankrekening nummer en je krijg de naam van de geen te zien waar je het geld naar gaat storten. Meifang die voordat ze geld gaat overmaken te horen rkijgt dat haar moeder niet bij haar normale bank account meer kan. Ze blijkt een held te zijn in het onthouden van haar 6 cijferige pin nummer. Waarna Meifang meld je kan naar de bank laat je ID kaart zijn en je krijgt je geld waarna haar moeder meld dat dit niet kan. Vreemd Meifang kan het wel haar moeder niet maar goed.

Meifang die dit soort problemen al wist had al een 2de bankrekening geopend waarvan Meifang het pin nummer had ingevoerd. Ze stort 200 Yuan naar die rekening en nu het volgende probleem haar moeder weet eigenlijk niet eens hoe ze een pin apparaat moet gebruiken. Even een eureka momentje weet nu tenminste dat Meifang en het gebruikt van apparaten niet van een vreemde heeft. Dus na veel gedoe komen we er achter dat het bank naar bank systeem wat traag is. En aangezien ze het ziekenhuis al inging werd het 2 uur wachten tot het resultaat terug zou komen.

3 uur later krijgen we resultaat Meifang haar moeder is niet geopereerd de dokters van het ziekenhuis hebben een test uitgevoerd en er zou geen kanker zijn en de tumor is lang niet zo gevaarlijk is dat ze verteld. Maar zoals dokters het ook graag in Nederland doen er moeten nog wel verdere testen uitgevoerd worden want deze test is lang niet zo betrouwbaar als de 2de reeks testen. Maar wel betrouwbaar genoeg om de operatie te annuleren. En zodoende wachten we maar even op deze resultaten.

Zo nu deze gebeurtenis opgeschreven is en ik eigenlijk weer een stukje terug in de tijd van de week wil aangezien ik nu van het leren van Nederlands naar het einde van de week terug naar halverwege.

Het was een stralende de dag geweest en na het afronden van mijn werk dag naar huis om daar Meifang weer tegen te komen. We gaan naar het strand, deze niet zo ver van mijn appartement is een op dit moment rustig strandje. Het is namelijk nog niet bloedheet maar wel aangenaam genoeg om ook ’s avond langs het strand te lopen en aangezien er dit keer geen wind is maakt het zekers helemaal prettig om er een bezoekje aan te brengen. Dit strand was ook een van de eerste plekken waar we gezamenlijk uit gingen het enige wat ontbrak was de lange fietstocht die we na de wandeling hadden gemaakt :).

We hebben op zondag een bezoekje gebracht aan Xiamen University welke op 5 april 90 jaar word. Het is te grappig om te zien dat de school weer helemaal schoongemaakt is en dat er op zijn chinees muurtjes om gebouwen zijn gemaakt die niet zo mooi zijn. Deze muurtjes zijn natuurlijk niet hoog genoeg om het gehele gebouw te verstoppen maar wie kijkt er nauw omhoog :p. Er is een heel groot podium opgezet en er zal een grote show gegeven worden voor zo’n 100.000 mensen misschien wel meer was niet echt stoelen gaan tellen. Chinese kennen niet echt het woord onderhouden alleen maar nieuw en slopen. En zodoende is ook veel zo gebouwd. Zo zullen Chinese ook niet gauw een eigen smaak aan het huis toevoegen. Een linkje verf doet wonderen maar dat gaat hier dus niet op.

Het was ook weer eens tijd dat ik naar de kapper ging en zoals Meifang mij uitlegt wilt ze haar levensstijl veranderen en dat doe je het beste door met je haar te beginnen. Nu ben ik tevreden met de manier dat mijn leven gaat al kan ik mij inderdaad indenken dat voor haar veel gaat veranderen en dat ze hiervan een soort afscheid wilt nemen. Dus naar de kapper. Nu wordt je hier ook gewassen en geknipt net als in NL alleen het wassen gaat iets anders voornamelijk de manier waarop. In plaats van dat je gaat zitten in een stoel met zo’n altijd onhandige bak rond je nek ga je hier liggen en komt je hooft op een klein maar goed voor maat voor je hoofd je nek word niet ondersteund maar dat is eigenlijk ook nergens voor nodig. De geen die jouw gaat wassen zit vervolgens achter ja net als in NL dat de geen achter je staat en vervolgens wordt ja haar gewassen en je hoofd gemasseerd.

Nu was het knippen dit keer niet zo bijzonder als mijn vorige ervaring in China voor mij. Dat van Meifang was vele malen bijzonderder, ze lied een permanent in haar haar zetten nu is dat met die klosjes en haar ertussen niet heel bijzonder was het niet zo dat de klosjes zelf de verwarming elementen zijn. Deze zijn dus best zwaar. Vervolgens komt er een soort van ufo boven haar te hangen met allemaal stekkers en haakjes. Nadat ze ingespannen zit in dit apparaat wordt deze natuurlijk aangezet wat een belevenis. Mijn omschrijving van de ufo komt volledig tot zijn recht. Bij het aanzetten van het apparaat gaat er een disco aan lampjes aan en de klosjes in haar haar hebben ieder ook weer een lampje. Ieder klosje word maar een kleine 150 graden Celsius en dit duur ongeveer 20 min  vervolgens word de temperatuur nog even opgeschroefd naar de 180 graden voor 10 min. En vervolgens moet ze nogmaals 10 min wachten tot dat de klosjes weer koud genoeg zijn om ze te verwijderen.

Hierna volgde een plastic bakje rond haar nek nadat ieder vervangen klosje voor een plastic klosje. Vervolgens werd ieder klosje ingespoten met wat ik aanneem wat verzorgende spul. Na ook hiermee weer 15 min gezeten te hebben werd nogmaals het haar gewassen net als dat het bij mij gebeurde na mijn knipbeurt (meteen al die losse haren weg gespoeld). En het resultaat een nieuwe look voor Meifang. (beetje jammer alleen dat ze het alsnog in die knoop achterop haar hoofd blijft gooien)

kapper

3 gedachten over “7de week stage en meer”

  1. Wat een enorm ufo-ding ja! Geen woord over gelogen zeg.
    En wat vind ik je lief voor Meifang! Dat je benoemd dat zij over een tijdje een behoorlijke verandering door zal maken en dat jij bereidt bent om dat ook voor haar een stukje te doen! Echt heel attent vind ik.
    Doe je Stella de groetjes! En succes met NL leren. Wat is haar emailadres? Zal ik haar eens een klein tekstje sturen? Kan ze oefenen met haar nederlands schrijven 🙂

    LIefs,
    Cynthia

Reacties zijn gesloten.