23 mei 2011

Welkom lezer.

Week 14 van mijn stage was een hele goede week. In ieder geval voor het project. Na flink veel gepuzzeld te hebben met het CUDA Grid, block en thread systeem en ik me een klein beetje verkeken had op de derde dimensie die in het systeem zat kwam er dan op vrijdag ochtend een einde aan het hele hoe krijg ik DeSTIN in CUDA zodat de GPU ook daadwerkelijk wat te doen heeft.

Eerst een kleine uitleg waarop ik mij verkeek DeSTIN bestaat uit lagen nu zijn deze niet zo denderend groot in de huidige form waardoor deze gemakkelijk in één block van CUDA past en hierop ging ik de mist in. Aangezien binnen een node wat dan een hele thread zou worden nog een laag zat en de informatie die ik krijg over CUDA meld dat je de thread klein moet houden.

Wat er gebeurde was dat ik even naar iets anders was gaan kijken DeSTIN maakt nu gebruik van 4 lagen omdat het dan naar een plaatje van 32 bij 32 pixels kan kijken. Omdat we foto’s en eigenlijk live beelden aan DeSTIN willen voeren was ik even gaan kijken naar hoeveel lagen zou ik nodig hebben voor ik een 640 bij 320 pixel plaatje kan bekijken zonder teveel de structuur aan te hoeven passen. Nu kijkt de laagste laag met een 4 bij 4 pixel per node naar het plaatje en als de laagste laag uit 8 bij 8 nodes bestaat kan je een plaatje van 32 bij 32 voeren.

Om een berg berekeningen te besparen kom je op een 9 lagen uit. Dit voornamelijk om de laagste laag het 4 bij 4 pixel gedeelte niet te overschrijden maar wel kleine. Bij negende lagen bestaat de laagste laag uit 256 bij 256 nodes dit past niet meer in één block en dien je meerdere blocks te gaan gebruiken. Een ander gedeelte was het gebruik van geheugen. Het plaatje zit in langzaam geheugen en iedere node kijkt maar naar een klein stukje waarna deze vele malen geraadpleegd word. Je dient dan het kleine stukje te verhuizen naar snel geheugen. (Shared memory voor de gene die weten waar ik het over heb)

Laag ontwerp

Aangezien het snelle geheugen erg klein is kwam dan eindelijk op vrijdag morgen het eureka momentje. Inplaats van de laag in een block te proppen dien ik de laag in de grid te proppen. met een limitering van 65535 blocks in drie richtingen op mijn eigen videokaart en in twee richtingen op de super computer waarbij als ik het goed gelezen heb ik dus daadwerkelijk 65535×65535 mag doen zie ik geen probleem

en in de toekomst wanneer het aantal lagen verhoogt zou moeten worden naar 10 voor HD input. Het resultaat één block word één node binnen de node kan ik super goed gebruik maken van het shared memory aangezien die data zo goed als gelijk blijft binnen de gehele node.

Zoals je hier aan de linkerkant kan zien met mijn prachtige teken kunsten komt het model er dan ongeveer zo eruit te zien. Nu kwam er een vraag terug van mijn opdracht gever of het aantal threads nu niet de limitering word van het netwerk kan ik dit niet met zekerheid zeggen maar met de lage hoeveelheid centroids dat word gebruikt in layer 4 en ik per block max 1024 op eigen of 512 op super machine aan threads kan gebruiken weet ik nog niet of dit echt de limitering is.

Daarbij als ze upgraden naar de zelfde typen videokaart als die ik heb is deze limitering ook verdwenen aangezien de derde dimensie dan gebruikt kan worden van het grid. Hiermee kan je dus ook 65535 blocks omhoog.

Met deze analyse en ontwerp wacht me alleen nog het realiseren, implementeren en documenteren af.

Wat nog meer deze week is gebeurt is dat ik een reünie had met de oud CHECK-IT groep. Reünie is misschien wat groot uitgedrukt van de 9 Nederlanders van de eerste groep waren alleen Frank(Frenkie) en ik er. En 3 Chinese Victor, Luke en Prof. Fan. Van de tweede groep van CHECK-IT waren er 4 Nederlanders en 4 Chinese Luke, Prof. Fan, Victor en een studente van Prof. Fan. Ja de Chinese zijn hergebruikt binnen de groepen dus dat maakt het makkelijker. Zodoende 6 Nederlanders en 4 Chinese en zo word het toch wel een goede groep mensen. Op naar de KTV ja we gaan weer zingen en drank spelletjes doen.

Helaas bij aankomt mogen we alleen zingen drank mogen we niet alleen heet water. Maar goed het geheel begint met een wat speciale fluit wat meegebracht is door Prof. Fan, natuurlijk vergeten een foto van dat ding te maken dus ik zal het proberen uit te leggen. Het gedeelte waarop je blaast lijkt op een soort van grote ei waar aan de onderkant 3 bamboe stoken zitten. De middelste heeft net als de blokfluit de gaten waarop je je vinger moet houden. de rechter lijkt wel op een miniatuur schuiftrompet waar dus een schuif gedeelte in de fluit zit en de linker is niks bijzonders.

Ze gaat een stukje voor ons spelen, aangezien we wat mee moeten krijgen van de Chinese instrumenten die er in China zijn. Dus wij als groep Nederlanders blijven even staan aangezien het een stukje zou zijn. Het woord stukje is wat zacht uitgedrukt en na zo’n 10 minuten dit gefluit aan te horen zijn we toch maar gaan zitten. We bleken een heel liefdes nummer voorgeschoteld te krijgen en alleen de Chinese herkennen dit nummer natuurlijk.

Maar goed op naar deel twee het zingen zoals al vermeld miste we de drank maar goed we laten ons niet kennen dus we gaan allemaal nummer zingen. Één van de Nederlanders had blijkbaar U2 gevonden en had zo’n beetje de gehele album toegevoegd blijkbaar ken ik deze nummers toch niet zo goed. Frenkie blijkt rap nummer goed te kennen en ook daadwerkelijk mee te kunnen zingen. Applaus daarvoor moet je toch echt de nummer wel kennen voor je die op de zelfde tempo mee kan zingen. Ook ik blijk redelijk wat nummer te kennen en zelfs de snellere nummer. En wat ook belangrijk is een beetje toon aan te houden.

We hadden ook een Nederlander bij ons die kende de nummers op tekst wel maar de toon/melodie niet dit is toch wel speciaal om te horen laten we maar zeggen. En op dit gebeid kan je dan ook zeggen dat wat drank je dit beter accepteert. Maar al om al was het wel weer gezellig. Ja ik weet het mijn schrijven is soms wel wat aan de negatieve kant maar ik bedoel het allemaal goed.

KTV is voorbij de Chinese gaan naar huis en de Nederlanders zoeken de bar 1801 maar eens op. Waarbij op het moment dat we binnen stappen en van de mensen die daar werken bij ons komt staan en er even voor zorgt dat er 5 kannen bier tevoorschijn komen. Dat gehannes met die kannen hier o. Kleine uitleg je krijg 5 grote kannen en 2 kleine kannen dus in het totaal staan er 7 kannen op tafel. Ongeveer per 4 tafels is er een werknemer aanwezig die de hele tijd die grotere kannen overgiet naar de kleinere kannen. Waarna je ze zelf in een glas mag schenken. Maar goed, na niet al te langen tijd zijn deze 5 kannen leeg en is onze tafel opnieuw gevuld met 5 nieuwe kannen wat ook zo is dat het aantal mensen aan onze tafel ook verdubbelt is. Rond een uur of half twee s’avonds is het wel weer leuk geweest volgende dag ook weer werken :P.

Voor de oplettende lezer in het voorgaande gedeelte mist Meifang. Die had ook een KTV uitje maar dan met haar werk. Op het moment dat ik de lift in stap bij mijn appartement wordt ik gebeld Meifang vraag waar ik ben omdat ze net thuis is dus perfect getimede.

Het is stralend weer en na het werk ga ik dan ook regelmatig met Meifang naar het standje wat vlak bij ons appartement is. Dit keer zijn we ook eens de andere kant op gelopen hier kan je een parkje vinden die dood loopt. Er is namelijk een bouw project gestart dicht bij het water dus de weg die vroeger waarschijnlijk langs het water liep is nu een muur bovenop gezet :P.

Wat me eigenlijk meer begint op te vallen wat me de vorige keer in China als interessant opviel is eigenlijk hoeveel zwaar vervallen huizen er wel niet zijn. Met het motto we onderhouden niet maar we vervangen het gewoon is er toch best veel wat dan vervangen zou moeten worden maar wat maar niet gebeurt. En hoewel het eten in een garagebox niks mis mee is en er meerdere naast elkaar zitten zou je toch zeggen van kom op laat het er op ze mist dan iets beter uit zien dan schreef hangende deuren zwart geblakerde muren. Zwaar met vet besmeurde afzuig systemen(Meestal een ventilator). Wat me ook begint op te vallen is eigenlijk dat ze iets klaar kunnen maken wat zwaar op je longen valt. De geur is ondertussen herkenbaar maar iedereen hoest en proest op het moment dat het langs komt. (Niet gezond)

Veel is smerig, een bushalte moet je niet tegen aan leunen dan ben je zwart. Bankjes eigenlijk het zelfde maar die worden vaak genoeg gebruikt dat een ander het deels meeneemt. Zwervers zien er hier heel zielig uit maar er word voor gewaarschuwd dat ze het waarschijnlijk niet zo slecht hebben ze verminken zichzelf om meer geld te verdienen. Wat wel opvalt het dat er dit keer ook veel meer oudere mensen tussen zitten als koppeltjes. Als je zo rond kijkt zou je zeggen dat met weinig moeite je blijkbaar een handeltje als straat BBQer of noodle verkoper kan starten het enige wat je nodig hebt is een fiets een metale bak en een rooster. Vervolgens dien je dan natuurlijk wel eerst aan wat eten en houtskool zien te komen maar een fiets en dat metaal is gewoon zoeken.

Leven van blijkbaar metaal, papier, plastic of glas verzamelen blijkt ook goed genoeg te verdienen om jezelf te onderhouden. Of om je start kapitaal voor je BBQ fiets te bemachtigen. Maar goed dat is makkelijker gezegd dan gedaan waarschijnlijk. Over verzamelen gesproken het van klein naar groter werken is me ook dit keer weer opgevallen. In de buurt waar we vaak eten zit blijkbaar een van de papier of plastic verzamel depots. En één keer per maand komt daar een vrachtwagen voor. Die dan volgeladen word met papier. En met volgeladen bedoel ik ook echt vol plus nog een berg.

Maar goed terug naar Meifang 🙂 Ze is nog steeds druk bezig Nederlands te leren en hoewel ze een week even de Nederlandse lessen zelf niet heeft aangeraakt is ze wel druk bezig korte Nederlandse zinnen aan het fabriceren. En ze worden steeds beter waar ook de uitspraak van de woorden beter worden. En ik kan best begrijpen dat het vanuit Chinees -> Engels -> Nederlands dat er dan ergens de grammatica verloren gaat. Hoewel het natuurlijk het mooiste zou zijn als ze direct vanuit het Chinees -> Nederlands zou doen maar dat is een hele grote slag die waarschijnlijk wel even gaat duren. Op dit moment is het belangrijk dat ze begrijpt wat ze leest aangezien de test die ze moet doen de laatste test is dat ze een stuk tekst moet gaan samen vatten.

De Test bestaat uit 100 foto’s uit je kop stampen met bijbehorende vragen en antwoorden waarna je er 30 krijgt en je er 25 goed moet hebben. Vervolgens een stuk moet lezen. Daarna het tegenover gestelde noemen bijvoorbeeld: Groot en u zegt Klein. Daarna weer een stuk lezen en de laatste is samen vatten. Dat is kort en krachtig hoe de test in elkaar zit.

Zo dat was het dan weer voor een week waarin een doorbraak plaats vind in mijn stage en een reünie van man oude stage.

Als een kleine toevoegen ik word weer vermeld op OpenCog: Link