5 maart 2011

Het is al weer even stil vanaf mijn kant dus vandaar een berichtje hier.

Hoewel ik het nog niet echt interessant vind om over mijn stage werkzaamheden zelf te schrijven. Komt hier dan toch een stukje hoe mijn dagelijkse bezigheid er op dit moment uit ziet.

Zoals de meeste mensen sta ik op een vast tijdstip op neem ik een douche, ontbijt ik en neem ik de bus naar mijn stage welk welgeteld 1 Yuan (+/- 0,10 euro) kost. Vervolgens loop ik 9 trappen(5 in het gebouw 4 om bij het gebouw zelf te komen) op om bij mijn werkplek aan te komen. Daar aangekomen gaat mijn laptop aan en ga ik aan de slag. Wat ik op dit moment doe is voornamelijk analyseren en leren. Mijn opdracht is duidelijk zorg ervoor dat een programma wat traag is snel gaat werken door middel van het werk wat die doet in kleine stukjes te hakken en te voeren aan een machine die heel veel kleine taken tegelijk kan uitvoeren. (Parallel programming).

Zo rond een uurtje of 11:30 a 12:00 beginnen ik en mijn collega’s honger te krijgen. She Fan (mijn chinees typen is nog steeds op zijn Nederlands) wat inhoud kom eten of eigenlijk vragen ze heb je al je rijst op gegeten :). Vervolgens al die trappen weer af en door de poort naar buiten naar een garagebox of een dak restaurant. Aangezien mijn collega’s het leuk vinden met mij te eten en ze daarvoor ook speciaal naar het werk komen rond lunch tijd zijn we meestal met een man of 5 a 8.

Nu bestel je in China niet geheel zoals we in Nederland doen. Je besteld wel borden met eten maar in plaats dat ieder zijn eigen bord heeft worden ze in het midden neer gezet. Vervolgens krijgt iedereen een kommetje of een bakje waar dan of al rijst in zit of dat je deze zelf moet vullen met rijst. Vervolgens met je stokjes haal je wat van het bord in het midden leg je op je rijst en eet je een hapje rijst plus dat geen wat je van het midden gehaald hebt. Dit alles kost meestal 10 Yuan per persoon. Iets wat ik wel geleerd heb in de Chinese cultuur is er zijn twee manieren van betalen. Één is het rouleert wie betaald of de tweede is ieder voor zich in de form van 1 iemand betaald de rekening en de andere betalen hem weer terug.

Hierna terug naar mijn werkplek om daar weer aan de slag te gaan tot het rond een uurtje of 17:00 wordt. Nu is er keuze moment als Meifang meld dat ze niet op haar werk eet dan ga ik naar huis om samen met haar te eten. Meld ze niks dan eet ik nogmaals met mijn collega’s.

Tot zover hoe mijn stage er op dit moment uit ziet.

Wat lezen we nauw in de titel Karaoke. Ow ja een van de Chinese uitgaan gelegenheden zijn voor Chinese de Karaoke of hoe het hier genoemd wordt KTV (Karaoke-TV). Nu is dit niet zoals in Nederland je gaat naar een bar je pakt de microfoon en zingt wat mee op de muziek. Je krijgt je eigen hokje toegekend waar alleen jij met je vrienden in gaat zitten en krijgt een daarbij behorende bediende. In het hokje zijn aanwezig banken, tafels, benodigde disco verlichting, een TV, een touchscreen en heel belangrijk microfoons.

Na dat je een nummertje of 5 hebt geselecteerd en de andere deelnemers dat ook doen vult de lijst zich al aardig met nummers. In het begin is het nog steeds wel zo van niemand wilt zingen maar met een paar glaasjes op komt dat vanzelf op gang. Weer een nieuwe drank spelletje geleerd of een soort van bluff.

Iedere deelnemer aan het spel heeft een bakje met 5 dobbelstenen. 1 is de joker de rest is het nummer wat er op staat. en dan gaat het bluffen zelf beginnen wie durft het hoogste getal met de daarbij behorende stenen te noemen. Als de ander het niet gelooft dan zeg je bluff en til je jouw beker op. Heb je gelijk dat de ander bluft dan moet hij drinken heeft hij gelijk dan moet je zelf drinken. De geen die verliest moet de volgende ronden beginnen met roepen.

Zo tegen de avond zelfs duet gezongen een Chinees-Engels nummer dat ging best redelijk. Alleen alles wat Engels vertaald is bevat helaas wat extra niet gezongen woorden of de spelling is bijzonder te noemen. In ieder geval een top avond gehad en Meifang was super blij dat ik naar een KTV wauw ze had als aannamen dat ik niet van KTV zou houden nu klopt het dat het niet iets is wat ik dagelijks zou gaan doen. Maar in China waarom niet geen hond die het ziet (op de foto’s na dan) of hoort.

Tot zover mijn Karaoke avondje.

En dan nu een deel wat ik even kwijt moet.

Zoals sommige van jullie weten is mijn school het laatste jaar niet een van de makkelijkste meer. Ook mijn klasgenoten hoor ik klagen dit feit. Nu is het zo als je met je stage begint dan licht je hiervoor je stage docent over in. Die meld terug dat je binnen 2 weken je stage plan(Soort van Plan van Aanpak) moet inleveren. En in de school documentatie over hoe je stage moet verlopen staat vermeld dat je in week 3 van je stage dit verslag moet bespreken.

Nu is een stage docent iemand waaraan je korte en duidelijke vragen kan stellen en nu had ik wat twijfel over mijn opdracht omschrijving zoals ik die verwoord in mijn document. Dus in begin van week 2 een mail verstuurd met de vraag of die duidelijk genoeg is waarna ik verder ga met het document. Na 2 dagen geen antwoordt te hebben nogmaals een mail verstuurd met en door mezelf verbeterde opdracht omschrijving. na weer 2 dagen geen antwoord begin ik mijn hulpbronnen voor controle van documenten aan te roepen. En lever ik het document op tijd in. Met daarin een reactie op reageren en een voorgestelde afspraak datum.Weer geen antwoord en ook op de dag van de voorgestelde afspraak is de persoon niet aanwezig.

Nu heb ik deze ervaring een keer eerder opgedaan met deze school toevallig zat ik toen ook in China. Een iets andere opzet als deze keer. Toen ging het fout omdat de school er vanuit ging dat een stage docent niet nodig was. Bij aankomst bleek dit wel te zijn. Vervolgens die zelfde 2 weken geen stage docent maar ook geen die het wilt controleren week 3 zelfde probleem als in week 2. Na een maand of 2 eindelijk een stage docent direct alle documentatie opsturen. En toen werd het stil. Vanuit de organisatie zelf geprobeerd te schoppen en uiteindelijk een soort van het word wel in Nederland geregeld.

Echter zou het dit keer wel zo prettig zijn als het direct geregeld wordt.

En tot zover mijn geklaag over Hogeschool Leiden. En dan is het nu tijd voor wat plaatjes.

Het laatste plaatje laat een kerel op een podium zien hij deelde roze papiertjes uit. Met zo’n roze papiertje kon je bij een kraampje een videocamera en kookplaat voor 500 Yuan halen. Nu zocht ik al een tijdje een videocamera en zo’n extra kookplaat kan geen kwaad. Kook ook net iets makkelijker.

Een gedachte over “3de week Stage en Karaoke”

 1. KARAOKE!! HELL YEAH
  al heb ik eerlijk gezegd liever de japanse variant, maar dat ligt er meer aan dat ik die kán mee zingen en ook min of meer versta XP

  en hopelijk schiet HSL een beetje op idd.
  veel plezier iig. jullie zien er btw schattig uit samen op de foto’s ^^

  groetjes aan Mei Fang,

  Jeroen

Reacties zijn gesloten.