13 maart 2011

Een week verder.

Na wat gepingpongd met school te hebben ben ik nog niet veel opgeschoten met wat volgens de planning zou moeten gebeuren. Maar heb nu wel een deadline wanneer mijn contact persoon met school met mij contact moet opnemen.

Met dit zinnetje vooraf is eigenlijk alles gezegd wat ik op dit moment wil zeggen over de communicatie met Hogeschool Leiden.

Wat heb ik in week 4 gedaan. Zoals misschien niet iedereen zou denken gewerkt 😛 hoewel mijn Chinese collega’s nog wel eens van slapen houden en ze met betrekking tot het plannen niet erg veel lijken te doen. Zie ik toch wel degelijk dat er bij sommige wat gebeurt. Zo geven ze lessen of moeten ze presentaties houden. Ze worden nerveus wanneer ik erbij kom zitten want misschien moeten ze het dan wel in het engels gaan geven. Meestal krijg ik een persoonlijke vertaler naast me die de hoofdpunten vertaald zodat ik weet waarover het gaat en dat ik ook vragen zou kunnen stellen.

Deze week is een van de servers overleden waarmee de demo word gegeven in April. De videokaart is overleden en omdat het een HP server is mag alleen HP dat ding repareren. Dus een chinees HP monteur haalt die kaart eruit wat wilt die prutser die wilt hem testen in een andere machine en welke machine lijkt ze daarvoor wel geschikt juist de Tesla machine waar ik op werk. Dus de Tesla plat kaart erin ding weer aan go kaart is echt stuk machine weer uit werkende kaart er weer terug in en hop daar is de machine weer na 3 uur.

Nu verwacht ik meestal van een HP monteur dat hij als hij het gebouw verlaat dat de machine waarvan vermeld is dat die stuk is het weer doet. Dit bewijst wel weer dat ik mijn aannames in China weer een klein beetje moet bijstellen. De monteur is vertrokken maar de machine doet het nog steeds niet. De kapotte videokaart waarmee die machine soms wel opstart is er ook niet meer. Resultaat een echt niet meer werkende server.

tot zover een kapotte server.

Mijn voortgang van mijn stage volgens de planning zou ik nu DeSTIN moeten kennen. Echter de opdrachtgever vond dat het leren van CUDA belangrijker was dan DeSTIN eerst leren kennen dus heb ik die 2 activiteiten omgedraaid. Voor de gene die een post gemist hebben DeSTIN is de naam van het programma waaraan ik werk. Het is in staat op zichzelf beelden te analyseren en daarvoor een output te geven. Je kunt het zien als een beeldverwerkings programma.

Terug naar CUDA deze programma taal is een uitbreiding op C/C++ en laat ik deze taal nauw net niet op school gehad te hebben. Zowel CUDA als C/C++ nu is de programmeer methoden redelijk identiek een uniek onderdeel van C/C++ is dat het pointers heeft dit maakt het geheugen gebruik vreselijk snel omdat in plaats van de waarde in het geheugen door te geven vertel je het volgende stukje programma alleen daar in het geheugen kan je het vinden. Wat CUDA doet is even wat uitleg voor nodig: een pc heeft een processor ook wel CPU genoemd dit onderdeel van je pc is er gemaakt om alle berekeningen op je pc te verhandelen. Daarnaast heb je het werkgeheugen(RAM) (niet te verwarren met je harde schrijf (HDD) dat is schijfruimte). De CPU en RAM werken samen en zijn in staat snel 1 tot op het moment van schrijven 8 handelingen tegelijk te doen (Intel I7 processor).

Al ruim wat jaren maken we ook gebruik van een videokaart in onze pc. Deze ook uitgerust met een processor alleen wordt deze een GPU genoemd op de videokaart zit ook werkgeheugen alleen is dit van een ander type en wordt ook wel VRAM genoemd waar de V voor video staat. Nu is een GPU in mijn laptop is staat om: 96 handelingen tegelijk te verrichten.
Zoals je kan zien zit er maar een klein verschil in de hoeveelheid handelingen die een CPU kan doen en een GPU kan doen. Hoewel op verschillende informatie bronnen te vinden is dat je meer taken kan laten lopen op een CPU ga ik hier van de pure berekening momenten uit.

Oke maar ik praat ook de hele tijd over een Tesla. Dit is niet zo’n apparaat wat bliksem kan genereren maar de naam van een machine/videokaart van NVIDIA zelf. De Tesla is uitgerust met 4x een Tesla T10 welk ieder in staat zijn 240 taken tegelijk uit te voeren maal 4 is 960. Zoals je ziet scheelt dat wel een beetje veel vergeleken met mijn laptop.

Een ander bijkomt effect is dat ik best bijzonder kan programmeren nu. ik kan namelijk in een blokje een veld van X en Y maken. Echter kan ik nog een keer een X en Y maken met de blokjes zelf waardoor ik dus in 3D kan gaan denken mits het nodig is natuurlijk. X,Y en Z het is handig om te weten dat dit bestaat vooral omdat DeSTIN berekeningen doet op meerdere lagen. Maar eerst maar eens controleren of het niet handiger is om die lagen plat te slaan tot 2D in plaats van 3D.

Hoe leer je nauw even snel CUDA programmeren. Eigenlijk is het misschien wel handiger om te zeggen leer eerst C/C++ en dan pas CUDA aangezien ik het gevoel heb dat C/C++ wel redelijk overeen komt met de eerdere programmeer talen heb ik het C/C++ leren stap overgeslagen immers bij het open van C/C++ code kan het wel al lezen en begrijpen. Een echte aanrader voor beginnen de mensen met CUDA is het boek geschreven door de ontwikkelaars van CUDA zelf namelijk: “CUDA by example” hierin wordt alles uitgelegd met af en toe een geintje er tussen zo van waarschijnlijk wist je dit al maar we leggen het je toch nog een keer uit :P.

In het boek staan ook wat interessant voorbeelden en sommige daarvan produceren ook wel grappige plaatjes. Meeste zien wanneer je er een foto van maakt minder interessant uit.

Na wat over mijn stage getypt te hebben tijd om weer terug naar de thuis situatie te gaan.

Zoals sommige weten willen Meifang en ik in Nederland wonen. Nu is dat voor mijn niet zo’n groot probleem alleen voor Meifang is dat lastiger. De toelatingseisen worden vanaf 1 april verhoogt. Nu is het zo dat je zinnen na moet kunnen spreken en dat je 30 vragen met plaatjes krijgt en dat ja daarvan wel 16 goed moet hebben. Wat het nieuwe examen gaat worden is dat ze ook moet kunnen lezen en schrijven (het schrijven zelf wordt bijna niet getoetst) van de 30 vragen moet ze er 26 goed hebben. Nu is de leer set die in januari aangeschraft heb en meegenomen naar China al weer veroudert zins 1 maart is er een nieuwe. Dus dat word een kennis lastig vallen om die boeken in China te krijgen.

Voor iedereen die op mijn blog uitkomt over dit onderwerp verwijs ik terug naar: www.naarnederland.nl hier is de actuele informatie te vinden. Vragen over visums moet je bij: www.ind.nl zijn.

Nu vind ik zelf dat Meifang haar Nederlands sterk vooruit gaat. Ze begint al simpele vragen te herkennen en ook kan ze kort terug antwoorden in het Nederlands maar op dit moment ook nog vaak in het engels. Wat inhoud dat ze de vraag in ieder geval begrijpt. Als ze Nederlands leest klinkt dat nog best goed. De R wordt langzaam steeds beter wat blijkbaar ook een lastige klank om te onthouden is “UI” de “SCH” bestaat uit 2 delen de S en de G wat wel wat vreemd klinkt. Ook onze zo geliefde D aan het eind van een woord. Het is wat lastig uit te leggen wanneer ze het nauw als een T moet uitspreken of als een D. Maar we hebben nog ruim de tijd om dit te oefenen. En als laatste klanken van vandaag zijn de langer wordende klanken als AA, OO, EE, UU dit is namelijk niet zo gebruikelijk voor Chinese wat wel herkenbaar is voor hun zijn de combinaties: oe, au, ou, ui, ei, ie, ij. Alleen de uistpraak wordt wel eens verward. Maar goed we zijn dan pas ook 2 weken bezig 🙂 dus het gaat best goed.

Met mijn Chinees spreken gaat het wat minder snel. Die verschillende tongen zijn een ramp. Wat ik nu wel kan zeggen is kom je eten, Ik zit vol en het was lekker. Ook kan ik zeggen hij komt niet eten en het was niet lekker. Dit is vrij makkelijk omdat je het woordje niet aan de eerder genoemde zinnen kan toevoegen.

Dat was het weer en zoals Meifang beide zonder probleem kunnen zeggen “ff kijken” wat volgende week brengt.

Een gedachte over “4de week Stage”

  1. Hey Michel!

    Leuk om je stukje te lezen. Ik mis zelf een talenknobbel, dus Chinees had ik vast nog minder snel geleerd.

    De Mythbusters hebben GPU ooit op een congres uitgelegd met de Mona Lisa. Misschien leuk om eens in je blog te gebruiken! Kan de link even niet opzoeken, want ik zit in de trein richting Sogeti.

    Veel succes en ik blijf je volgen!

    Pieter (collega student)

Reacties zijn gesloten.