9 mei 2011

Daar zijn we weer.

In deze blog komt echt het minimale aan bod kwa gebeurtenissen. Maar goed eerst mijn stage.

Deze week staat ik de trant van daad werkelijk realiseren. Na vele weken besteed te hebben aan het begrijpen van DeSTIN en het plannen hoe het te gaan veranderen was het dan eindelijk zo ver. Het omzetten van DeSTIN naar CUDA. Tijdens dit proces nog meer troep tegen gekomen in de code. Om het mezelf makkelijker te maken gebruik gemaakt van een makkelijkere manier om een bestand uit te lezen.

Lang leve de XML methodes die er tegenwoordig zijn. Hoewel het stukje software kwa code best groot is welgeteld 3 bestanden. Heeft het de leesbaarheid van de code wel vereenvoudigt. Ook de  mogelijkheid om het aan te passen is nu ook een stuk makkelijker. Het enige wat er nu wel gebeurt is dat de originele code echt niet meer compatibel is met de nieuwe. Ze moeten dus eerst hun waardes vertalen naar het nieuwe formaat en dan werkt het weer. Tijdens mijn jacht naar het omzetten van deze code kom ik nu echt bergen waardes tegen die eigenlijk allemaal in dit bestand thuis horen. Maar die voor het gemak in de code verwerkt zitten.

Dit betekend dat wanneer we de software zouden opleveren dat het altijd met alle source moet. Nu is het niet zo’n probleem nu het toch open source is maar toch. Sommige mensen willen waarschijnlijk het gewoon bouwen dat voor hun geldende instellingen erin stoppen en runnen. Zonder daarvoor duizenden regels code voor door te moeten spitten voor ze die bepaalde waarde hebben gevonden. Ook de uitkomst van het netwerk zou nu in zo’n bestand gepropt kunnen worden. Al weet ik nu nog even niet hoe je al die waardes wilt gaan op slaan maar dat is eigenlijk ook buiten mijn scope. De mogelijkheid is er nu en dat zal hopelijk behouden blijven. (Het is China die houden alleen van eigen gemaakt werk)

Over scope gesproken hoewel ik vrolijk zeg dat het buiten mijn scope valt. Wanneer ik de data tussentijds moet overhevelen naar de volgende laag zou het best wel eens kunnen zijn dat ik dit bestand toch moet maken. Al zou het alleen al voor het debuggen ervan zijn.

Wat heb ik eigenlijk allemaal om te zetten? Om DeSTIN tot zijn skelet te vertellen bestaat het uit: Input (afbeelding of video), Layers, Nodes, Clustering, States (Centroids). Het Input gedeelte zit nu in de CUDA versie alleen is het nog op de oude manier. Er dient een kleine wijziging verricht te worden hier om ervoor te zorgen dat de GPU geniet van de input maar omdat het nu even makkelijker is om de code werkend te houden op de CPU gaan we stap voor stap verder met het opbouwen van het DeSTIN netwerk.

Zo ben ik nu bijna aangekomen bij het Layer moment deze verschillende lagen zitten vol met instellingen die per laag verschillen maar die blijkbaar in de code zelf geregeld worden in plaats van buiten af dus hier zit mijn verhuis instellingen naar het configuratie bestand. Het resultaat gaat waarschijnlijk een vele male grotere configuratie bestand worden maar dat wanneer de volgende ermee moet werken tenminste door heeft dat hij in de configuratie bestand moet zijn en niet in de code zelf.

Tot zover mijn vooruitgang met DeSTIN de videokaart is nu nog blij met me aangezien die niets hoeft te doen. Maar daar hoop ik volgende week verandering in gebracht te hebben. Dan mag die gaan stoom blazen en hopelijk overleeft mijn laptop dat wel kwa voorspelde hitte.

Oke een heel verhaal over DeSTIN nu weer terug naar het sociale gedeelte.

Het is me wat hier in China eigenlijk gebeurt er best veel zelfs als het gewoon bagger weer is. Ja het heeft hier een week regerend nu was dat in het begin wel even lekker aangezien de temperatuur daarmee ook meteen even een stukje naar beneden ging van 35 graden terug naar 18 en ja dat is koud en daar reageerde men lichaam op met de melding je hebt last van je keel. (kuch kuch auw veel thee drinken). Maar des te langer het regende het langzamerhand ook steeds weer warmer werd en daarmee ook benauwed. Vreemd geen zon veel regen en toch een temperatuur die stijgt.

Na mijn dagelijkse bus reis en het lopen naar waar ik werk. Kwam ik dit keer voor het eerst paddenstoelen tegen hier in China. Wat het dan wel weer leuk maakt is dat ik dat dan ook meteen naast een palmboom/struik heb. Een hele week ging het goed met paraplu mee sjouwen in de bus en daarna ook er weer mee uit komen. Tot vrijdag het was al niet zo veel meer aan het regen op dat moment maar het regende zo af en toe nog wel. Ik stap uit de bus deur gaat dicht en ik denk hey ik mis iets en jep dag paraplu. Nu zijn paraplu’s niet echt mijn ding ook in Nederland wil ik deze dingen nog wel eens vergeten. Geef me maar een regenjas maar met deze hitte word je natter met zo’n ding dan zonder :P.

Heb ik nog iets bizar’s meegemaakt jazeker. In de bus samen met Meifang ergens naar toe zie ik voor mij een man de luier van zijn kind af doen. Oke denk ik dat is nog niet zo vreemd vervolgens het kind naast je zetten zodat het even uitgebreid in bus zijn behoefte doet en vervolgens bij de volgende halte uitstappen. Die luier kan blijkbaar niet wachten, het kind zelfde hoorde ik niet klagen voor die dat deed. (Geen klein luchtalarm of zo iets :P)

Nog meer bizarre verhalen, zoals sommige weten eet ik best graag in van die garage boxen. Het smaakt me daar erg goed. Tot wat ik laatst hoorde dat sommige van die restaurantjes hun gebruikte bak olie s’avonds uit de  riolering vissen zodat ze geen nieuwe olie hoeven te kopen. Nu heeft de Chinese regering het verboden maar blijkbaar is deze regel nog niet zo lang van kracht. Bizar :S

Het resultaat is een van de reden waarom mijn Chinese collega’s niet zo graag naar andere restaurants meer gaan. Tot vorige week werd deze we eten vaak bij de zelfde plek doorbroken. De reden was dat het lang wachten zou zijn inplaats van 5 minuten 10 minuten wauw. We gingen vervolgens naar wat hun fastfood chinees noemen. Toen ik er binnen stapte wist ik meteen wat er zou gebeuren maar goed. Kijken hoe deze smaakt. Even kleine uitleg je hebt hier even ruw weg genomen 3 soorten restaurants. De garages, de restaurants zoals wij die kennen (is ook 10x zo duur als een garage) en de fastfood dingen.

Deze fastfood dingen hebben alles gesneden en gebakken of gekookt klaar liggen in warm houd bakken. Even een uitleg met gesneden bedoel ik je pakt een groot mes en begint gewoon op je vlees in te hakken. Het resultaat kleine stukjes vlees met nog kleinere stukjes botten en bot splinters verspreid door het eten. Nu dacht ik iets voor mij veilig zonder botten gekozen te hebben maar helaas. Voor iedereen die mij een beetje kent weet dat ik niet dol ben op kluiven aka dingen met botten erin (ja ook het graten pakhuis van een vis is hierdoor een van de redenen dat ik niet zo dol op vis ben). Maar moet toegeven als ik dan zoiets gekozen heb doe ik mijn uiterste best dit wel te eten. Mijn rijst en groente wat voor mijn gevoel zelfs ladingen zand had was in dat opzicht nog best snel weg en de hoeveelheid vlees (bleek eend te zijn) gehalveerd tot een stapeltje botten gruis.

Moet wel toegeven dat deze eend vele male beter smaakte dan mijn laatste keren eend in China. Deze kon ik tenminste nog eten die vorige eenden die me een beetje hol aankeken hadden ze echt te zuur of te pittig klaargemaakt.

De volgende dag gingen we naar onze vaste stek maar toen er iemand bij zou komen stonden ze allemaal op om naar die zelfde plek toe te gaan. Blijkbaar was een groot deel het met me eens dat het echt slecht eten was aangezien ik 2/3 groep terug nam naar onze vaste plek. En we sneller klaar waren met eten dan de fastfood Chinees gangers. Ja de reden was opnieuw dat het te lang zou duren voor we eten zouden krijgen. Het wachten was me het waard.

Zaterdag zou er s’avonds een beach-party zijn. Dit gemist van wegen de regen :S. Bij het naar buiten kijken kwam het stromend naar het gebouw toe.

Zondag was het tegenovergestelde van zaterdag en kon voor het eerst ook van mijn zee uitzicht genieten vanuit mijn appartement. Niet dat ik daar lang gebleven was aangezien ik zin had om naar het strand te gaan. Niet te lang ben nog erg wit. Na nog wat geshopt te hebben terug naar mijn koelere appartement om daar wat te drinken. Vervolgens weer terug naar een park waar ik laatst geweest was. Om daar te genieten van het weer. s’avonds terug naar mijn appartement waar ik een eigen maal klaar gemaakt heb a la Chinese stijl. Het eten krijgt er wel meer smaak door maar wel even een andere manier van koken. Veel olie dus spettert nog wel eens als het in contact met water komt.

Hum zo terug kijken op wat ik getypt heb is het voor een regenachtige week toch weer best veel gebeurd.