5 juli 2011

Oke beetje te druk met mijn stage waardoor de verhalen even moesten wachten. Maar goed deze gaat weer een berg recht zetten.

Te druk met stage ja – ja zullen jullie wel denken. En toch ga ik het zeggen ja was echt te druk met stage het is namelijk zo dat ik een mega doorbraak heb ik het project.
Het is namelijk zo dat ik het programma werkend heb. Wat zeg je me nauw ja het werkt en het werkt snel.

Na maanden door papers en code geploeterd te hebben is daar dan eindelijk het resultaat. De vele ontwerpen en tekeningen die op papier getekend zijn hebben vele bomen het leven gekost. Ook de energie verbruik van de supercomputer is nu ook met een paar procent gestegen aangezien die nu ook daadwerkelijk iets doet.

Hoewel het idee al wel een tijdje in mijn hoofd en ik ook kon uitleggen aan de Chinese wat ik ging doen en daarna uren discussiëren over hoe en waarom heb ik niet alleen mijn project al pratend verbeter maar ook die van de andere :). Een ander bijkomstig iets is dat toen ik voor het eerst daar werkte niemand geïnteresseerde was in CUDA en nu ik bijna vertrek de helft het overweegt of zelf gaat gebruiken. En aangezien de andere helft afgestudeerd is en gaat werken is de volgende groep volledig CUDA :).

Maar waarom schreef je twee weken geleden dan niet dat je het werkend heb. Dit was namelijk het breekpunt moment en aangezien het eureka moment niet alleen op de input en berekeningen zit maar op veel meer onderdelen moest dit wel even geschreven worden.  Twee weken geleden had ik  de input en berekening werken ook hoe de dichtstbijzijnde uitkomst berekend kon worden. Dit allemaal in CUDA de reductie truck werkt namelijk heel goed op dit en ik wil alleen het kleinste getal of het grootste getal als je het < omdraait natuurlijk.

De volgende uitdaging was de informatie voor de volgende laag. Wat ik eerst dacht dat de uitkomst was bleek niet overeen te komen met het oude programma. Dus op jacht naar waar dit verrekte getal vandaan kwam. Uiteindelijk bleek het niet zo lastig maar goed het zal wel weer verstopt tussen bergen nutteloze code.

Vervolgens kwam het updaten van de centroid zoals eerder uitgelegd de winnaar krijgt alles maar goed hoe dit in vredesnaam gedaan werd was weer een raadsel en zelf mijn collega had er maar een eigen oplossing op bedacht input+huidige positie gedeeld door 2 top idee alleen zouden de centroids dan wel hele grote sprongen kunnen maken en wanneer ze dat niet zouden moeten doen gebeurt dit toch. Dus na wat zoeken kwam ik er achter dat dit iets anders gebeurt het is meer als: “huidige positie – (huidige positie – input)*leersnelheid” waarbij de leersnelheid heel klein is 0.001

Na dit alles begon het intensieve testen testen en ja nog meer testen. Waarbij telkens weer wat kleine probleempjes aan het licht kwamen. Uiteindelijk bleek zelfs de formule als hier voor beschreven niet eens goed te werken. Met de winskunde wetten die van toepassing zijn bleek dat de formule of the GPU eigenlijk alleen maar de input pakte * leersnelheid. Deze gewijzigt in input – huidige positie * leersnelheid.

Het resultaat een stuk stabieler netwerk en ook veel duidelijkere antwoorden. Witten vlakken blijven op de zelfde plek ook al is een andere centroid vreselijk uitgehongerd. Omdat het programma oogbewegingen simuleert moest dit ook terug erin. Dit was iets wat wel al aanwezig was in de waardes waarmee het programma werkte maar werden nog niet gebruikt. Na dit toegevoegd te hebben Werkte het programma net zo goed.

Bij het testen liepen we wel tegen iets opvallends aan. In vergelijking met de originele versie van DeSTIN bleek de nieuwe versie omgedoopt tot DeSTINy op de grote test trager te zijn. Na een kleine onderzoek naar waar dit vandaan kwam was het weer een zoveelste truck in de oude DeSTIN om rekenkracht te besparen. Als een bepaalde node niet gebruikt word zet je hem gewoon uit. Wat inhoud dat in de lange run er op een bepaald moment niks meer draait alleen maar plaatjes erdoor gejaagd worden. Aangezien dit trucje op de GPU ten kosten gaat van de snelheid omdat in plaats van een enkele node de gehele layer berekend word in één keer. Een andere bijkomst is wanneer je iets kompleet nieuws zou laten zien DeSTIN dit nooit meer zou kunnen herkennen.

En aangezien het doel is om het als het beeld verwerking van een robot te gebruiken is het niet wenselijk om nodes uit te gaan zetten.

Mijn laatste dag stage was interessant maar ook teleurstellend. Op de laatste dag was de formule verbeterd voor het updaten van de centroids. Maar ten opzichten van mijn collega’s was het wel teleur tellend. Met iedereen waarmee ik intensief had samen gewerkt waren vroegtijdig vertrokken zonder gedag te zeggen. Zelf een verrassingsfeest was er niet. Uiteindelijk tegen een collega waarmee ik iets minder samen werkte maar gedag gezegd en het lab verlaten. Rare jongens die Chinese.

Oke 3 weken geen updates dat gaat wat worden.

We beginnen maar even aan het einde van week 18 op zaterdag 18 juni het strandfeest van Xiamen word gehouden. Deze voor mij en Meifang speciale plaats zal altijd herinnert worden aangezien op die zelfde locatie we elkaar voor het eerst ontmoet hebben. Ook deze keer weer was het feest zoals we van dit feest mogen verwachten veel buitenlanders en wat Chinese. Dat betekend ook veel engels kunnen praten en over iets anders dan mijn werk :). De hele avond de vraag beantwoorden wie ben je waar kom je vandaan wat doe je en dan over naar hoelang je al in China bent. Top avond dus.

Dan de maandag avond erop nog een keer naar het strand alleen dit keer uitgaan met oud collega’s van Meifang. Bij het zitten op dit strand kregen we na een tijdje onze persoonlijke glas verzamelaar. Dus wij onze spullen iets beter bij ons zetten en het lege glas buiten de kring :).

Woensdag was kaas en drop dag bij Tessa omdat ze over 4 weken naar huis zou gaan moest er nog even twee kg kaas en twee kg drop weg gewerkt worden. Het enige wat we mee hoefde te nemen was wat te drinken maar de dag ervoor in de bar vond ze het een beter idee als we de ingrediënten voor pannenkoeken mee zouden nemen. Aangezien er vermeld was dat er 20 man zou komen waarbij er 50% als misschien geschreven stond hadden we een doos eieren 1kg bloem en 2l melk tijd voor oma’s pannenkoeken. 5 eieren 1 l melk en 500 gr bloem. Suiker voeg je zelf later maar toe Chinese houden niet van gezoete pannenkoeken. Om de kaas wat harder te laten gaan ging er natuurlijk ook kaas in de pannenkoeken. Ook deze avond was weer een goede geslaagde avond.

Die zaterdag erop was het tijd voor de eerste trip samen met Meifang in lange tijd. We zijn de ronde huizen gaan bezoeken deze huizen ook wel Tulou genoemd zijn een soort van gezinshuizen. Waarbij ieder gezin zijn eigen huis maakt van 3 a 4 verdiepingen en welke cirkel vormig zijn. Zo rond de 400 jaar komt er een nieuw ronde huis bij omdat het gezin te groot is geworden. Een andere reden dat deze huizen rond zijn is zodat het makkelijker te verdedigen is wanneer buitenstaanders je proberen aan te vallen. De ochtend begon goed aangezien we samen met zen drieën eigenlijk zouden gaan. Tessa, Meifang en ik. Tessa bleek het echter een beetje te laag gemaakt te hebben en zelf met hard kloppen op het raam was ze niet wakker te krijgen. Omdat de bus niet eeuwig op je wacht waren we dus maar vertrokken met een bericht als je nog op tijd wakker bent dan moet je hier naartoe maar helaas.

Een busreis van drie uur lang dat doe je het beste met doppen in je oren en slapen of het al praten vullen aangezien optie 2 niet toegepast kon worden omdat men gesprekspartner ook van slapen houd in bussen. Na anderhalf uur met de bus kwamen we bij de eerste schop iedereen uit de bus doe een verplicht rondje in een winkel en stap vervolgens weer in de bus. Het eerste winkeltje was souvenirs winkel en zoals gebruikelijk in China ook thee. Dus maar even 3 soorten thee geprobeerd nog wat kleine kadotjes gefixed en hop in de bus dus. Na nog eens anderhalf uur aangekomen op de locatie.

Hier kregen we begonnen met een lunch aangezien alle tafels al weer vol zaten moesten Meifang en ik ieder aan een andere tafel zitten. Het zie zo je er niet druk om maken en de aandacht van de Chinese negeren om ervoor te zorgen dat je genoeg eet. Want ja deze lange blonde gozer met blauwe ogen kan inderdaad met stokjes eten o o wat een attractie is dat toch 😛 en ja als je niet snel bent heb je niks te eten want ik bunker er wel op los hoor :P. Een stuk rundvlees op thee bladeren die bladeren vinden die Chinese lekker maar ze vinden blijkbaar het vlees zelf niet zo lekker mooi. Ow ja even vergeten dat Chinese het speciaal vinden dat ik rijst eet want er blijkt een bevolking groep bekend in China die geen rijst eet maar wel blond en wit zijn.

Na het eten krijg we een gids toegewezen. Deze met een witte met blauw blousje en een micky mouse muts op en een vlaggetje. Hoe moeilijk moet het zijn om zo iemand kwijt te raken :P. Nauw het koste me welgeteld 5 minuten en was haar al kwijt en Meifang kon haar ook niet meer vinden. Wat bleek er bleken wel honderd van die kleine Chinese meisjes met zo’n blauw blousje rond te lopen inclusief zelfde kleur vlaggetjes. En aangezien ik met nog niet zo gefocust had op het muts was het al snel van hum zoek een ander en volg die. Uiteindelijk kwamen we der wel weer tegen mja als enige blonde gozer tussen al die mensen moet het niet zo moeilijk zijn voor een gids lang blond iemand er tussenuit te vissen.

We kregen wat uitleg over de huizen dat de begane grond de keuken is een verdieping hoger de woon/leef gedeelte is en de twee verdiepingen erboven slaapkamers. Het grote rond gebouw had ook een 2de ronde gebouw op de binnenplaats dit ronde gebouwtje moest een tempel zien maar daar was niet zoveel meer van te zien door alle kraampjes die erin gezet waren. Op naar de 4de verdieping omdat je vanaf daar mooie foto’s van de tempel kon maken wat we natuurlijk ook gedaan hebben.

Na deze rondleiding mochten we zelf een uurtje rond lopen. Aangezien ik foto’s van een andere Nederlander had gezien dat je ook foto’s kon nemen dat je de 3 huizen op de achtergrond had ging ik op jacht naar die berg. Na wat rond gedwaald te hebben op wat vreemd soortige paadjes kwam ik daar het pad tegen wat naar boven ging. Handig dat ze er zo’n bord neer hadden gezet wil je met de huizen op de grond ga dan na dit winkeltje en laat het maken. Hop naar boven en foto’s nemen want één uur is niet zoveel. Maar het is ook weer genoeg aangezien er nauw ook weer niet super veel te doen is.

Terug naar de bus en op het moment dat we in de bus zitten begint het me toch te regen maar goed we waren toch weer op weg dus geen last van toppie. Lekker slapen in een bus na anderhalf uur erweer uitgeschopt worden en dit keer voor het eerst koffie gemaakt met coccus noten. Kan je zeggen het is wel grappig een zoetige koffie krijg je dan. En aangezien Chinese het toch met melk drinken kon je koffie en melk halen natuurlijk allemaal met coccus toevoegingen. Omdat ik het nauw ook weer niet zo super bijzonder vond smaken alles met rust gelaten en alle proef exampels geprobeerd Meifang kan goed tegen koffie 😛 die wauw het niet teveel proberen anders kan ze niet meer slapen :). Aan het einde van de looproute kwamen we aan bij koekjes ook werd vrolijk geshowed hoe deze gemaakt werden. Wat is China toch een prachtig land stelletje slaven drijvers. Vier man achter zes wafel ijzers drie vullen drie leeg maken en weer vullen. Dit is wat je de hele dag moet doen. In NL zou hiervoor een machine gebruikt worden waarbij één iemand alleen maar controleert (Als dit ook al niet geautomatiseerde is).

Terug de bus in en na dertig minuten nog een keer de bus uitgeschopt worden want ja ja ze hebben hier rode bananen. Smaakt net zo als de gele meer zijn dan rood. Maar goed was wel weer even leuk om het geprobeerd te hebben en gezien te hebben. Over onze reisleider waren wij zeer tevreden deze had namelijk het voor elkaar gekregen dat we voor onze appartement werden gedropt. Hoe vet is dat gewoon een bus als taxi :P. Vervolgens Tessa maar even opgezocht en haar beetje zuur maken wat ze gemist had. Om vervolgens in een koffie cafe te ploffen en daar verder te praten.

De dag erop zondag.

Tessa wauw nog wel een keer naar de botanische tuin. Aangezien ik een keer gratis binnen ben gekomen over een berg gingen we dat nog een keer doen. Voor de prijs de prijs die je ontwijkt is het niet de moeite waard maar voor de lol is het natuurlijk top. Je moet namelijk over een berg heen voordat je in het park uit komen. Het pad begint naast een hek dat vervolgens uitkomt op een begraafplaats waarna je een pad volgt dat alsmaar naar boven gaat tot je een pijp tegen komt volg de pijp tot je weer een soort van pad ziet lopen. Eenmaal op een betegeld pad aangekomen ben je in het park. Hier gingen we naar een uitzicht punt en hebben we daar zo’n drie uur van het uitzicht genoten. Waarna we verder het park in gingen hier kwamen we in de garden of war terecht deze had ik nog niet gezien. Zoals met zoveel spullen in China je pleurt iets nieuws neer en onderhoud het niet.

Het eerste wat we tegen kwamen een oude straaljager met wat flink in elkaar gebutste bommen eronder :P. Vervolgens een roestige oude tank Tessa bekom dat ding en moest meteen aan een film denken Tankgirl ha ha. Meifang ervoor en hij was kompleet :P. Nog wat lol gehad met een luchtafweer geweer waarna we een soort van moerasachtige tuin in gingen. Omdat we best wel op waren van onze berg tocht en we die avond ook nog een strandfeest zouden hebben besloten we weer terug te gaan. Na wat rust terug naar Tessa om haar koelkast leeg te eten want ja ze gaat bijna weg.

Even indrinken in een bar 1790 maar geloof dat ik die avond gewoon naar bed had moeten gaan of zo. Heb wel acht keer mijn voet gestoten waarbij mijn grote teen telkens ging bloeden. Maar goed pijn is fijn en als het stop met bloeden is er niks aan de hand. Eenmaal bij het strand aangekomen en dus nog een keer met voet gestoten vond Meifang het maar eens tijd om er wat pleisters op te gaan plakken. Voor het wilde bedrag van één yuan 2 pleisters en hop afgeplakt die hap.

Bij het feest aangekomen was deze toch wel een beetje dood. Er was een competitie maar niemand wauw er aan mee doen. Beetje warm bier gaan drinken bleg voor de beloning was het niet de moeite waard. We hadden namelijk al genoeg koud drinken gehaald :P. Andere dingen die je niet moet doen op het strand dingen begraven. Meifang had voor de gein de bal begraven maar was even vergeten waar ze dat had gedaan. Resultaat twee vierkante meter strand lopen afgraven en porren op zoek naar een bal 😛 he he dan heb je wat te doen laten we maar zeggen.

In week twintig van mijn stage wat meteen de laatste moest zijn nog een paar keer wat feestjes bezocht en op Zondag treinkaartje gehaald om Dinsdag op reis door China te gaan. Die zelfde avond ben ik nog bij Helens beland om daar samen met nog wat Nederlands een emmer Cola Whisky te drinken. De emmer is een wijn koeler met 3 glazen Whisky en gemixed met Cola. Onder het motto je moet alles een keer geprobeerd hebben valt deze ook wel onder een lijstje met oke grappig. Daarna ben ik in 1801 bar beland waar ik de volgende ochtend om 6 uur een bakje noodes zat weg te werken.

Vervolgens thuis even gaan douche en als een blok in slaap gevallen tot twaalf uur.

He he het verhaal staat er. De woorden teller voor deze blog staat op 2836 woorden. Mijn volgende blog zal waarschijnlijk pas over twee weken zijn dit van wegen mijn reis die ik door China ga maken. Is kijken muur, stenen leger, plaatsen die op geld staan of gebeeld en natuurlijk samen met Meifang.

Een gedachte over “Week 18, 19 en 20 stage”

Reacties zijn gesloten.