3 mei 2011

Daar zijn we weer met een blog/verhaal. Om van mijn vorige tijd gebrek te leren zal ik niet 2 weken wachten met het posten van de volgende blog.

Het project zoals gebruikelijk geef ik een korte inlichting wat er gaande is met mijn stage hier in Xiamen University. Omdat ik aan een onderzoek en ontwikkeling project werk zit ik meer te lezen en uit te dokteren dan dat ik werkelijk aan het schrijven ben. Wat in HBO termen juist heel goed is aangezien je eerst moet denken voor je iets gaat doen.

Een kleine onderschatting daar gelaten maar wat ik op school wel geleerd heb dat het zo lang kan duren is dat ik nu al op de helft zit en ik in week 12 pas echt begin met ontwikkelen. Wat heb ik ondertussen geleerd van het programma DeSTIN:

Om hierin heel simpel te zijn onderzoekers besteden meer tijd aan het bedenken dan aan het ontwikkelen maar dat dit ten goede komt van je code niet echt. Nu is het misschien wel eens handig als onderzoekers in Xiamen ook leren wat source control is. Dit vrij simpele techniek wat je bij het software ontwikkelen ondersteunt als in de form van back-up en deel mogelijkheid.

Kleine uitleg wat source control is. Als je in je eentje of meer werkt is het handig om een kopie van je werk bij te houden. Nu kan je dit doen door je map telkens te kopiëren of om regels uitgecommentarieerd. Ook is er de mogelijkheid om source control aan te zetten dit meestal op een server of tegenwoordig ook een website (is ook een server) beschikbaar is. Gratis!
Wanneer je dan wijzigingen in je programmatuur maakt of een ander dan kan je zien op welk moment wie welke wijziging heeft gemaakt. In je eentje zou je niet een server nodig hebben je kan het dan lokaal bijhouden let dan wel op dat je 2 verschillende locatie gebruikt natuurlijk dat wanneer locatie 1 stuk gaat je de ander nog hebt.

Maar goed terug naar DeSTIN deze heeft de versie van source control dat code is uitgecommentarieerd met als vleugje beslissing structuren om code zodat die ooit nog terug kan switchen. Ondertussen is het andere deel van de code al zoveel beter dat die niet meer terug kan maar goed.

Wat nog meer ow ja een hele grote functie of even in andere taal een hele grote opdrachten die er uit ziet als spaghetti. Dus ben de afgelopen paar weken bezig met het destilleren van DeSTIN en tot nu toe levert dat een snelheidswinst alleen al omdat er stukken code niet meer op gecheckt hoeft te worden en de andere bijkomstigheid is hele stukken code heb ik nu gedocumenteerd omdat ik er maar heb neergezet wat het doet op die plek.

Mijn opdrachtgever vind dat ik niet zoveel hoef te schrijven over het project mijn school echter vind dat ik een product verslag van 30 a 50 pagina’s moet maken voor mijn opdrachtgever. Ow wat zal die blij zijn. Daarnaast moet er ook nog een stageverslag van ongeveer 50 pagina mogen er ook meer zijn. Welke wel speciaal voor school is. Wat mijn opdrachtgever eigenlijk duidelijk maakt is dat er dus +/- 100 pagina’s over dit project geschreven moet worden niet voor hem maar voor school. Maar goed het moet en blijkbaar zullen de andere studenten in Xiamen daar ook profijt van kunnen maken. In plaats van 6 pagina tellende papers de telkens naar elkaar door verwijzen.

Dat was dan weer het stukje over mijn stage opdracht.

Om heel eerlijk te zijn is er voor de rest wijnig gebeurt deze week het is van heel warm naar super benauwd gegaan en het is zelfs gevoelsmatig koud aan het worden. Het is nog steeds 24 graden maar de rillingen lopen door men hele lijf. Zat namelijk lekker in het ritme dat het tussen de 28 en 35 te schommelen.

Maar heb natuurlijk wel een kleine gebeurtenis te vermelden. Ik ben samen met Meifang op jacht gegaan naar glimmende zwarte schoenen. Voor onze trouw foto gelegenheid. Nu is mijn schoenmaat lastig te krijgen hier in China maar toch dapper op jacht zelf met de gedachten dat ik waarschijnlijk te kleinen schoenen moet gaan dragen. Maatje 44 is hier echt wel de grootste maat die je hier kan krijgen. (Maar 44 chinese metingen).

Voordat mijn grote schoenen jacht begon gingen we eerst nog even langs elektro city Meifang wilt een MP3 speler met beeldscherm zodat ze de filmpjes van de Nederlandse cursus kan kijken. Na een mooie gevonden te hebben en ik voor mijn gevoel redelijk had opgelet niet opgelicht te worden bleek achteraf dat ze het stiekem toch gedaan hebben en ruilen is hier niet echt een optie. Dus maar aan het converteren geslagen dus.

Maar goed terug naar de schoenen jacht, met de bus naar een hele andere richting dan ik gewent was te gaan samen met Meifang. Ze bleek namelijk een andere winkelstraat te weten waar de winkelstraat waar we normaal boodschappen doen hun spulen vandaan halen. Deze garage boxen zien er dan inderdaad niet zo klant vriendelijk uit maar  wat blijkt je moet dit eerder als een groothandel zien. Oke in dat opzicht zijn ze heel klantvriendelijk.

Zoals ik al eerder melden is het weer omgeslagen en ieder keer als ik naar buiten ga regent het. Met deze dag als geen uitzondering, wat begon als miezeren resulteerde in een goede regenbui. Aangezien Xiamen semi tegen regen kan zijn de straten daar niet geheel op gemaakt. Het water loopt van de putten af waarschijnlijk bij aanleg wel goed gegaan maar omdat alles de hele tijd opgebroken en weer dicht gestort word nu niet meer.
Misschien moet ik de regen en temperatuur even met elkaar noemen het regent en het is warm 28 graden. Ja duidelijk het regent en het is dus alsof je een zomer bui op je kop krijgt.

Meifang loopt rond op slippers en als snel zijn haar benen ook zwart van de rotzooi. maar gelukkig heeft ieder winkeltje waar we schoenen willen uitzoeken een doosje vol doekjes en is ze zo weer schoon. Na bijna 16 van die winkeltjes met schoenen gehad te hebben komen we zowaar een winkeltje tegen die mijn schoenmaat en zwarte schoenen heeft ik blij. Maar Meifang vind ze niet mooi genoeg oke dan zoeken we toch verder :P. Maar 4 winkeltjes later vinden we er nog eentje deze heeft de zelfde soort schoen en gaat zelfs tot maar 48 wauw en snel gevonden waren ze ook op een zolder vol met schoenen. Goed magazijn beheer in dit geval is het halve werk.

Een andere bijkomstigheid is dat de schoenen ook nog eens de helft goedkoper zijn dan de vorige winkelen ik was het wilde bedrag van 100 Yuan kwijt omgerekend is dat iets van 10,15 euro. Wauw meteen kijken of ze ook slippers hadden aangezien die toch best wel fijn zitten met het warme weer. Maar helaas die hadden ze dan net weer niet in mijn maat. Maar goed geslaagd naar huis.

Heb even foto’s toegevoegd aan mijn vorige verhaal.