25 april 2011

Woops een weekje geen blog neer gezet wat inhoud dat ik er nu 2 in 1 ga stoppen. De afgelopen 2 weken zijn best druk geweest in veel vergaderingen overleg en adviezen over hoe en wat.

Twee weken geleden is mijn stage begeleider Ben Goertzel in Xiamen aangekomen waarmee er direct een berg in gang werd gezet. Na wat wiskundige formule uitleg gehad te hebben en deze te herkennen in de code kwamen we tot de mooie ontdekking dat een groot deel van de formules beschreven in de papers (handleidingen) van DeSTIN er niet of half in zaten. Omdat de formules redelijk complex kunnen worden heeft de maker ze vervangen voor een versimpelde versie. Waarbij en vooral gewerkt word met constante waardes.

Dit is natuurlijk goed te doen wanneer je voorbeelden niet zo groot zijn maar als we het programma met een camera gaan gebruiken dan wordt het probleem een stuk complexer en wordt het toch wel handig om deze formules in het origineel te hebben in plaats van een versimpelde versie. Maar waar beginnen we. Er zit redelijk wat troep in de code of om het zachtjes uit te drukken. Om de werkelijke functie te vinden kan je beter de rest weg gooien :P.

Dat is dus waar we nu mee bezig zijn en zoals wij het mooi omschreven hebben zijn we de code aan het destilleren :P. Dit doen we door een versimpelde versie te maken en tegelijkertijd de originele code te strippen van all troep. De versimpelde versie heeft alleen de formules waarmee dus de hiërarchie  verdwijnt. Deze is wel van belang voor de werking van DeSTIN voor de mensen die het bij houden het lagen model is in de versimpelde versie niet volledig werkend meer. Maar die kan met weinig moeite weer hersteld worden.

Tot zover het stukje over de voortgang van DeSTIN.

In de afgelopen twee weken heb ik ook redelijk wat contact gehad met mijn oude leerkracht Hugo de Garis op gebeid van kunstmatige intelligentie. Hij die mij met veel passie geleerd heeft hoe de basis van kunstmatige intelligentie in elkaar zit. Kwam even langs bij het lab om Ben op te zoeken. Tijdens dit eerste bezoekje bleek die een website nodig te hebben en Ben had hem al geadviseerd een WordPress te nemen. Dit had die dan ook aangemaakt en zat nu te praten over de layout en wie dat dan ging maken. Nu is WordPress best makkelijk vooral in opmaak ze hebben een enorme database met theme’s en het is dan ook niet zo moeilijk om daar een van uit te kiezen.

Na het thema gekozen te hebben de pagina’s aangemaakt en het resultaat een persoonlijke website van Hugo zonder dat China het off-line kan halen. Het enige wat ze kunnen doen is 1 het hacken of 2 blokkeren. Maar dan nog is het nog niet weg. WordPress maakt van alles een back-up iedere wijziging word opgeslagen. Dus al zouden ze het verwijderen dan is het met 2x klikken weer terug.

De tweede bezoek was ook wel interessant dit keer bracht die een Ipad mee die blijkbaar niet meer reageerde. Ben altijd blij als iemand het voor elkaar krijgt een product niet meer werkend te krijgen waarvan wordt gezet hoe superieur het is. Na een reset poging waar het apparaat goed op reageerde ging die nog steeds niet naar het betrouwde begin scherm met gekleurde icoontjes. In plaats daarvan een plaatje met een stekker en een CD met een muzieknoot erin. Dit is vast dat programma wat ik vermeid op mijn pc te zetten genaamd ITunes. Na Hugo zijn pc hiermee besmet te hebben werkte het programma zoals ik gewend ben dat het doet. Het aansluiten van de Ipad erop ging ook prima en het begon te piepen dat ik op de knop restore moest gaan klikken zodat het een factory reset ging krijgen. Al je data weg nee top.

Maar toen in plaats van dat ding te herstellen gaat die eerst een bestand van weet niet hoe groot downloaden. Omdat Apple deze informatie nutteloos vind krijg je dus alleen een balk met een tijdsduur erbij. 3 uur lang wachten (werkelijkheid 2 uur maar nog steeds). Na dat de software er weer opstond en het account van Hugo ook weer bekend in de Ipad is begon dat ding binnen 30 sec al te vragen om een credit kaart. Wauw hebberig apparaatje. Bedankt voor uw aanschaf mag ik of bank gegevens zodat ik er nog meer geld vanaf kan halen :P. Oke even terug naar de werkelijkheid eigenlijk doet bijna iedere telefoon of tablet van vandaag dit. Zodat we de apps kunnen installeren die we denken nodig te hebben.

De reden dat Hugo het had meegenomen was omdat hij 50.000 eBooks heeft en eigenlijk de standaard lees app van de Ipad dit niet echt overzichtelijk maakt. Maar omdat die in eeerste instantie helemaal niks deed heb ik geen tijd gehad om hiervoor een oplossing te vinden. Maar goed het apparaat werkt tenminste weer. Ook heeft het me meteen laten zien wat er gebeurt met zo’n apparaat. Als een leek met zo’n apparaat werkt en het doet niet wat die er van verwacht dan legt die het weg. In dit geval is het even zoeken maar er is vanzelf een oplossing voor je probleem met de apps die tegenwoordig uitgebracht worden. Maar goed einde Ipad verhaal.

Tijden het 3 uur wachten tot die broodplank met een Apple erop ging werken was er een veel interessanter onderwerp. Er bestaat namelijk een grote kans dat ik mede auteur wordt van een boek dat Hugo en Ben aan het schrijven zijn. Dit omdat ik aan DeSTIN werk. Hoe vet is dat. Maar tot die tijd eerst maar DeSTIN werkend krijgen binnen CUDA mijn verslag erover schrijven en dan zal het als goed is allemaal samen moeten vallen.

Is kijken wat is nog meer interessant om op te schrijven. . . .

De voortgang tussen mij en Meifang natuurlijk. Meifang is druk bezig Nederlands aan het leren en ze is nu voorbij het punt dat ze de letters en klanken van onze taal leert. Ze krijgt nu hele zinnen om der oren gegooid. Voor haar gevoel is dit meteen een stuk zwaarder ze kon namelijk eerst 3 plaatjes in 1 uur doen nu heeft ze +/- 3 uur nodig voor 1 plaatje. Kleine vertaling 1 plaatje is 1 les op de E-Learning cd.

Over de Nederlandse taal leerset gesproken hij is aangekomen na +/- 2,5 week en alles zat er nog in. Vijf boekjes en het Nederlandse taal leerset met alle 10 de cd/dvd’s. Na wat vergelijkingen met de oude leerset. De kaft is verandert en het zit in een mooiere doos. Het enige wat er bijgekomen is de Werkboek en de E-Learning cd wat blijkbaar het zelfde is. Ook zit de handleiding dit keer in een mooie form meegeleverd. Het aantal het aantal cd’s zijn verdubbelt en moet nog even uitzoeken wat er nauw op al die dingen staan. De film naar Nederland in plaats van 4 heb ik er nu 2. De fotoboek is ongewijzigd en daar zit een cd bij. Dus heb ik 6 cd’s die als het goed is allemaal voor het werkboek bedoel zijn. En nog 1 E-learning dvd waar het hele werkboek ook op staat met filmpjes geluid en de nodige Chinese vertalingen af en toe.

Dat het fotoboek ongewijzigd is een opluchting de scheelt namelijk wat geleerde stof. Dat ze dat nog een keer zou moeten doen.

Ik ben even goed ziek geweest. Waarschijnlijk iets verkeerds gegeten maar het wou er nauw ook niet echt uit. Resultaat 1 dag plat 2 dagen rond lopen met een onprettig gevoel. Maar zoals bij meeste keren dat ik ziek word gaat het ook weer over. Het enige wat wel zo is als je in China ziek word willen ze je dolgraag naar het ziekenhuis hebben. Zodat je een zakje met poedertjes krijgt. Nu heb ik het niet zo op ziekenhuizen en voor wat ik heb kwam me bekend voor daar ben ik nog nooit voor naar het ziekenhuis gegaan of naar de huisarts. En voor mijn gevoel als ik dan zo’n zakje in men handen krijg dan zit daar waarschijnlijk een soort minerale oplossing in zodat ik alles binnen krijg wat ik nodig heb, die heb ik ook in mijn kleine help mij ik ben ziek pakketje. (En check die werkte prima op dag 2)

Maar wat heb ik en Meifang nauw samen gedaan behalve leren en ziek zijn 😛

We kijken bijna iedere avond een film samen. Ze hebben hier een zender met alleen maar film en op de laptop heb ik een programma die een enorme database aan films heeft en als je er 1 aanklikt meteen afspeelt soort van YouTube maar dan als app en een film lijst aan de rechterkant.

Nu het weer hier steeds beter word is het zonde om mezelf in mijn kamer te houden dus gaan we s’avonds BBQ eten en wat drinken. Samen en soms ook met meer mensen. Ik praat nu wel zo makkelijk over de BBQ maar laat ik daar even een kleine uitleg over gaan geven. De BBQ hiero zijn mensen met een soort van mobiel winkeltje de luxe hebben een bakfiets waar hun winkel in zit andere hebben een soort van kruiwagen. De BBQ zelf is meestal een U form gebogen plaat waar alleen het hoekje van gebruikt word en als het echt druk word een stukje meer. Ze brengen vaak een 3 tal tafels mee met bijpassende kleine krukjes. Het handige is je kan aanwijzen wat je wilt eten met als uitspraak “nigger” wat betekend “die”. Ja donkere mensen uit het buitenland zullen in het begin Chinese niet zo mogen.

Nadat je besteld hebt en het wilde bedrag van 60 cent betaald heb krijg je een prima stukje vlees of groente. Met bijpassende kruide. Meestal is er wel een winkeltje in de buurt waar je een koud biertje kan halen en het is kompleet.

Ook ben ik de afgelopen week weer eens naar een KTV geweest ja zing je longen maar uit je lijf niemand hoort je toch en omdat het meestal ook als klein cafe gebruikt word kan je de set natuurlijk ook gewoon gebruiken als achtergrond herrie. Wat mij doet verbazen is dat ze alleen maar het idee hebben dat iets goed klinkt als het vol open staat. Maar een disco vinden ze hier te veel geluid maar zo’n klein hokje met bijna meer boxen per vierkante meter dan een disco gaan wel vol open. Maar met genoeg drank op weer terug naar huis heb hier een nieuw drank spelletje geleerd maar volgens mij heet het in Nederland gewoon bluf. Beker per persoon 5 dobbelstenen en wie durft het hoogste aantal stenen met dat aantal ogen te noemen waarbij de 1 een joker is. Wanneer je een rijtje hebt 1,2,3,4,5 heb je niks.

Wat Meifang en ik ook hebben gedaan is naar een zwanen meer gegaan. Nu zit hier wel een grappig voor verhaaltje aan vast aangezien de rit wat lang duurde 1 uur ongeveer en ze me probeerde uit te leggen wat we gaan doen kwam er wat verwarring. Wanneer Meifang wood zegt verdwijnt de w nu ben ik hier aan gewend dus ood = wood nu probeert ze goose te zeggen maar daarvan wist ze de uitspraak niet zo goed dus werd dat ook een soort van ood. Wat ik van haar zin had gemaakt was we gaan naar witte en zwarte planken hout. Bij lokatie aangekomen was daar inderdaad ook veel hout maar Meifang moest even de weg vragen omdat ze niet precies wist waar het was.

Na over een lang pad langs het water gemaakt van houten planken gelopen te hebben kom ik daar een huisje tegen. Nu blijkt dit park het park te zijn waar de trouw foto’s meestal gemaakt worden wat het nog leuker maakt om hier rond te lopen. Allemaal meisjes in bruidsjurken en jongens in pakken of setjes die bij elkaar passen. Ow ik kan niet wachten tot ik ook die foto’s ga maken het ziet er zo leuk uit.

Maar we waren nog steeds niet bij de witte en zwarte planken aangekomen. Omdat het zo belangrijk was voor haar maakte ik op een gegeven moment een geintje met kijk een witte plank als je me een aansteker geeft dan kan ik hem ook zwart maken. Ja hij is flauw maar als iemand de hele tijd zegt witte en zwarte planken maar ik kom er geen 1 tegen word het wel even tijd om het doorbreken met een geintje.

Aangekomen bij het meer waarna ook het kwartje viel over de witte en zwarte planken dat het ganzen zouden moeten zijn. Was het nog drukker met koppeltjes. Chinese voeren alles aan dieren. En dat is te zien aan het water. Kippen botjes, bloemen, gras, stokjes en ga zo maar door. Daarnaast heb je ook nog de mentaliteit dat je alles gewoon van je af gooit aangezien er toch wel iemand is die dat weer opruimt. Om de 5 meter is er een prullenbak maar dat is waarschijnlijk maar voor mensen zoals ik bedoelt.

Koppeltjes hik stap sprong langs alle koppeltjes waar ik er binnenkort ook 1 van ben hi hi. Toch even leuk om dit te zien. Als ik zo kijk dan krijgen we mee op zo’n dag een fotograaf een lampen jonge die of een scherm van aluminium folie of een extra flitser heeft en een styliste die zowel Meifang als mij gaat opmaken en ons haar in allemaal vormpjes gaat duwen. Op onze terugweg naar huis het Coca Cola gebouw van Xiamen tegen gekomen. En weet ook meteen welke merken eigenlijk ook nog van Coca Cola zijn in China aangezien die op het zelfde gebouw als posters naast elkaar hangen.

Wat is er meer gebeurt Meifang van werk is gewisseld. Ze werkte al geruime tijd voor het zelfde bedrijf en heeft het daar voor een lange tijd naar haar zin gehad. Echter met het veranderen van de management is er iemand vanuit de keuken omhoog gevallen naar een functie waar die niet geschikt voor is. Hij is manager geworden over al het personeel. Nu bekleed Meifang ook een functie die redelijk hoog is maar niet zo hoog als dat van de kok. Het resultaat al het serveren de personeel stapt nu op omdat de kok liever een schone tafel heeft dan een tevreden klant. Ook wanneer er problemen zijn tussen het personeel wat hij dient op te lossen schakelt hij veelte snel naar zijn baas waardoor het probleem onnodig groot gemaakt word.

Na teveel incidenten met deze manager en het klagen bij de juiste personen over dit probleem word er alleen maar gezegd hij heeft meer tijd nodig het komt wel goed. Beginnen nu veel mensen te vertrekken waaronder dus Meifang. Het nieuwe bedrijf betaald beter, ze krijgt een stabielere werktijden, vakanties worden betaald zoals ze betaald moeten worden en ze behoud haar huidige niveau met meer kans op doorgroei mogelijkheden. Het enige wat er wel gebeurt is dat ze in plaats van 20 minuten reistijd van mijn appartement het 60 minuten worden maar ze zal ook bij dit bedrijf een appartement krijgen met 3 kamers die ze dan ook deelt met 2 anderen.

Dit om de tijd te overbruggen die er zal zijn tussen het moment dat ik terug ga naar Nederland en het moment dat de Nederlandse overheid goedkeurt dat ze naar Nederland magen komen voor geruime tijd. Afhandelings tijd is tussen de 3 a 6 maanden

En als laatste we hebben afgelopen vrijdag met een AR drone lopen spelen dit apparaat is een soort van helikopter met 4 propellers. Waardoor je het ook als een semi hovercraft kan zien. Je bestuurt deze door middle van je telefoon. In ons geval met een Iphone. Omdat het rustig weer buiten was en bijna geen wind was het dus ideaal om het buiten te gebruiken. In het begin ging alles prima ding gaat niet hoger dan 3,5 meter tot we hem boven het gras dat een heuveltje op ging nadat we ermee terug vlogen bleek die ineens geen beperking meer te hebben met hoogte. De geen die aan het spelen was deed dit voor het eerst. Terwijl Ben meld dat die nog nooit zo hoog was gegaan kwam het niet bij de geen op om hem dan maar weer te laten zakken. Resultaat dat op het moment dat die de telefoon terug gaf de telefoon al aangaf geen bereik meer te hebben.

Aangezien we een schatting hadden gemaakt waar die was neergestort gingen we op jacht naar het fel oranje groen gekleurde apparaat. Na een aantal heuvels en positie bepalingen gedaan te hebben was het tijd om met draadloos op jacht te gaan. Het apparaat stuurde namelijk een draadloos signaal af en met een WiFi meter kan je dan zien of je dichterbij komt of niet. Het probleem is alleen probeer eerst maar eens het signaal te krijgen. Xiamen heeft een aantal bergen en natuurlijk was de helikopter daar naar toe gevlogen en neergestort. WiFi zend in een bol uit en kan niet door steen van een berg. Na wat zoeken en het signaal op men telefoon gezien te hebben en vast gezet dat wanneer die hem nogmaals zag herrie moest gaan maken werd het een soort van biebjes jacht.

Na een tijd in rondjes gelopen te hebben met wel bereik geen bereik. had ik het vermoeden dat die waarschijnlijk aan een andere kant van het heuveltje lag. Ik eromheen gelopen wat bleek hij lag er boven op. Boven op een van de vele begraaf plaatsen die je op een berg grand kan vinden. De helikopter die toch van een redelijke hoogte naar beneden was gekomen was wonderbaarlijk niks mee mis behalve dat de beschermkap is stukjes lag was het apparaat zelf helemaal in orde. En kon er weer mee veder gevlogen worden. Echter hadden we met zen allen trek gekregen en was het tijd om te gaan eten. Na deze heerlijke maaltijd was het tijd om weer aan het werkt te gaan en mijn verhaal hierover nooit meer te vergeten.

Tot de volgende blog/verhaal.

Een gedachte over “Week 9 en 10 van mijn Stage”

  1. Sow heeft mij 2 dagen gekost om dit tussen de bedrijven door te lezen, rekening van mijn werkgever komt nog :P.

    Leuk stuk dat toch zeker wel!

Reacties zijn gesloten.